Hakkımızda

1980'li yıllarda, 20. yüzyılın son döneminde insanın manevi boşluğunun doldurulması için yola çıkılmıştı.

Bu düşünceyle Ribat'ın temeli atıldı. Temel insan üzerine inşa edilen bir mektepti.

Ribat, Muhterem Abdullah Büyük Hocamızın uzun fikri yoğunlaşmalarının bir tespitidir.

Önce şu soru sorulmuştur;

Çağımızda Müslümanların ihtiyaçları nelerdir?

Çağımızda Müslümanlar sorunlarına hangi metotlarla çözüm üretilebilirler?

Bu sorulara verilen cevaplarla, 1982 yılında Ribat Dergisi "Ailenin Tüm Fertlerine Bir Mektep" sloganıyla yayın hayatına başlamış o günkü şartlarda Türkiye'de ve dünyada büyük bir boşluğu doldurmuştur.

Takvimler 1985'i gösterdiğinde 'en karlı yatırım insana yapılandır' parolasıyla Lale Eğitim Kurumları eğitim öğretimdeki yerini almıştır. Bu alanda Konya'mızda özel okulculuğun öncüsü ve ölçüsü olmuştur.

1992 yılına gelindiğinde Ribat fikirleri ile öncülük ettiği ve gönüllerine girdiği kurumların bir vakıf çatısı altında güçlerinin toplanması amacı için merkezinde insan ve eğitim olan bir anlayışla Ribat Eğitim Vakfı olarak 1992 yılında vakıflar kütüğüne ismini kaydettirdi.

Vakıfta hizmet anlayışı insanımızın dünyevi ve uhrevi anlayışlarına cevap vermede ve çalışmalarını misyonuna sahip çıkarak yapmaya devam ederken davanın sevdalısı yürekler bir başka sahaya el atmış oldular.

Ribat FM 1994 yılında medya alanında yeni bir güneş gibi doğdu. 'Hayatı kuşatan radyo' sloganıyla insanımızın kulağından kalbine inen bir ses, bir soluk ile sadece Konya'nın değil bölgenin en büyük radyosu olma makamına ulaştı.

Radyomuz zaman içerisinde kendisini daha da geliştirerek yeni evlatlar edindi. Bu doğrultuda 2010 yılında Radyo EN, 2013 yılında ise Selam Radyo kurulup güçlü bir yayın ağı oluşturuldu. 2015 yılında Gözyaşı FM Ribat Yayın ağına dahil edildi.

Ribat Aşevi 1995'de insanın maddi ihtiyaçlarına da cevap vermek amacıyla hizmet sahasına indi. Yardıma muhtaç ailelerin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak, ayrıca yatalak hastalarımızın da evlerine giderek her türlü ihtiyaçlarını temin etmek ve onlara her türlü desteği vermek amacıyla kurulmuştur.

Veren el ile alan el arasında köprü olmuş, gücünün ve nefesinin yettiği yerlere her türlü yardım hizmetini götürmeye devam etmektedir.

Yurtdışı çalışmalarda Ribat İnsani Yardım Derneğimiz gidebildiği her yerde insana hizmete devam etmektedir.

Ribat İnsani Yardım Derneği, Kamerun, Burkina Faso, Gazze, Sudan, Moro gibi ümmetin kan ve gözyaşının eksik olmadığı yerlere merhamet eli uzatmak, sofrasına azık, yüreklerine bir inşirah duası olma adına hizmetlerini yürütmektedir.

2001 Yılında Çağdaş Aile Derneği aileye yönelik eğitim çalışmalarını başlatmış, bu çalışmalarını Türkiye'nin hemen hemen her bölgesine ulaştırmıştır.

Bunun doğal sonucu olarak Türkiye'nin farklı illerinden aynı amaçla kurulan dernekleri bünyesine alan Aile Dernekleri Federasyonu (ADEF) oluşturulmuştur.

Yine aynı yıllarda kurulan Anadolu Aile Derneği (ANADER) bugün hanımefendilere, genç kızlara eğitim programları düzenlemekte, konferanslarla, irşat programlarıyla, kurslarla düzenli aile, iyi aile, iyi insan mücadelesini vermektedir.

Anadolu Aile Derneği bünyesinde ayrıca meslek edindirme kursları da yapılmaktadır.

Sürdürülebilir, sürekli eğitim mantığı ile çalışmaları yürüten Anadolu Aile Derneği sadece Konya için değil Türkiye için birçok sivil toplum kuruluşuna örneklik teşkil etmiş, Müslüman Kadının nasıl olması gerektiği konusunda, insanlığa Anadolu Aile Derneği'nden önemli mesajlar verilmiştir.

İnsan Hakları ve Özgürlükleri Derneği 2004 yılında kurulmuştur.

İnsanın malı, canı, ırzı, dini, dili korunmalıdır, insan özgür olmalıdır ve insan inançlarından, düşüncelerinden dolayı suçlanmasın, cezalandırılmasın diye düşünüyoruz.

Ribat Eğitim Vakfı, 'Sizin en hayırlınız Kuran-ı öğrenen ve öğretendir.' Diyen bir Peygamberin izinden gittiğini çok iyi bilmektedir. Ve bunun için de bütün eğitimlerin en merkezine Kuran’ı Kerim öğrenimini koymuştur.

Bu çerçevede 2009 yılında kurulan Gökkuşağı Kuran Kursumuz Konya’nın en nezih yerinde bir birinden nitelikli, değerli hocalar eşliğinde Kuran eğitimi öğrencilerimize vermektedir.

Suffe Ve Gökkuşağı İslam Akademileri 2011 yılında kurulmuştur.

“Geleneksel İslami eğitimin gölgesinde AÖF ilahiyat ve İLİTAM programı” Ribat Eğitim Vakfının bünyesinde hanımlara yönelik Gökkuşağı, erkeklere yönelik ise Suffe olmak üzere iki önemli ilim yuvamızda İlahiyat eğitimi verilmektedir.

Ribat Eğitim Vakfı, eğitim, medya, insani yardım, aile eğitimi ve irşat alanlarında Konya’dan başlamak üzere, ülkemizin dört bir yanında hizmet vermeye devam etmektedir.